EN   UA

01

КАФЕДРА ФАРМАКОЛОГІЇ ТА ТОКСИКОЛОГІЇЇ

Завідувач кафедри, професор, доктор ветеринарних наук, член-кореспондент НААНУ  Гунчак Василь Михайлович 

 

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

19 жовтня в рамках реалізації проєкту «Iнноваційний підхід до історичної спадщини: наукова спадщина ветеринарної медицини українсько-польського пограниччя» відбулась онлайн-зустріч головної координаторки проєкту доцентки Винярської Алли та волентера проєкту професора Антона Гамоти з державним секретарем, уповноваженим уряду в справах польської діаспори та поляків за кордоном Яном Дзієдзічакем (Janem Dziedziczakiem).

Під час зустрічі обговорювалось питання щодо збереження та захисту документів, книг та інших артефактів, пов’язаних з пам’яттю про спільне українсько-польське історичне коріння ветеринарної науки, яке розвинулося до війни у Львові, також обговорювались заходи, які вже реалізовано задля збереження історичних колекцій та плани на майбутнє щодо зміцнення транскордонної співпраці шляхом проведення спільних історичних досліджень.
Під час зустрічі йшлося, що збереження спільної історичної спадщини є роботою багатьох поколінь впродовж багатьох років. Лише за останні десять років відбулося чимало важливих подій: організовано декілька спільних історичних конференцій: у 2012-2013 роках Палата лікарів ветеринарної медицини Польщі взяла активну участь у заходах, що відбувалися у Львові з метою відстоювання автономності Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Ґжицького, зокрема рішенням з’їзду ветеринарних лікарів Польщі було ухвалено і надіслано звернення до найвищих державних органів влади України зберегти автономію ЛНУВМБ імені С.З.Ґжицького, як одного з найстаріших ветеринарних ЗВО Європи; було оцифровано журнал «Przegląd Weterynarski» спільно з Вармінсько-Мазурським Університетом в Ольштині; 21 квітня 2017 року підписано Умову між ЛНУВМБТ імені С.З.Ґжицького та Палатою Лікарів Ветеринарної Медицини Польщі про надання доступу до історичних колекцій, архівних та бібліотечних фондів та спільне опрацювання історичних матеріалів; 14-18 листопада 2017 року Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнології ім. С. З. Ґжицького відвідала делегація представників Міністерства культури та національної спадщини та Палати лікарів ветеринарної медицини для визначення та оцінки колекційціє спадщини, важливих для українсько-польської культурної спадщини, що зберігаються в університеті.
Учасники зустрічі відзначили, що Проєкт «VetHeritage», який реалізується в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014–2020, є свідченням того, що Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Гжицького і лікарі ветеринарної медицини Польщі (Любельська та Підкарпатська Палати лікарів ветеринарної медицини) – знаходяться у постійному пошуку задля збереження спільної історичної спадщини. Зазначалося, що проєкт обмежений коштами – зробити багато не вдається, але кожне вкраплення – це плюс до кінцевого результату. Учасники зустрічі дійшли висновку, що доля історичних колекцій залежить не лише від співпраці українських та польських лікарів ветеринарної медицини, студентів, науковців, викладачів, істориків, але й від державних органів влади України та Польщі. Сьогодні університет, як і більшість вищих навчальних закладів, не має фінансової можливості зібрати, описати та розмістити в одному місці розпорошенні по кафедрах, музеях, архіві та бібліотеці унікальні колекції. В цьому не може також допомогти і Палата лікарів ветеринарної медицини Польщі, оскільки не має державного фінансування, а функціонує з власних Однак, як ішлося підчас зустрічі, Міністерства закордонних справ Польщі зацікавлене в реалізації проекту щодо збереженні історичних колекцій та поглибленні транскордонної співпраці, тому що ця спадщина є унікальною. Адже цього року наш університет святкує 140 років від заснування цісарсько-королівської ветеринарної школи зі школою кування коней та клінікою-стаціонаром для тварин у Львові, а Палата лікарів ветеринарної медицини Польщі у минулому році святкувала 100 років з дня проведення першого організаційного з'їзду лікарів ветеринарної медицини у Варшаві..
Особливу подяку від Держсекретаря Яна Дзієдзічака отримав професор нашого університету, волонтер проєкту А.А.Гамота, який довгі роки налагоджував і підтримував співпраця між польськими та львівськими ветеринарними колами: налагоджував співпрацю між вищими навчальними закладами, ветеринарними клініками, ветеринарними організаціями, допомагав студентам з практикою у польських клініках та лабораторіях, до сьогодні є в редакційній колегії польського журналу «Ветеринарне життя». Тепер професор Антон Гамота перебуває на заслуженому відпочинку, але як волонтер і надалі долучається до співпраці та активно бере участь у заходах, що реалізуються в рамках цього проєкту.

Алла Винярська, координаторка проєкту

 

 

Інформацію подано в рамках реалізації проєкту: Iнноваційний підхід до історичної спадщини: наукова спадщина ветеринарної медицини українсько-польського пограниччя. Грантова умова PLBU.01.01,00-UA-1055 / 20-00 в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 - 2020

logo EU

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru