Друк
joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

фото 1

Михайло Грушевський – одна з найвідоміших постатей України ХХ століття: історик, соціолог, письменник, педагог, державний і політичний діяч, автор “Історії України-Руси”. Це також учений світового рівня, творча спадщина якого вражає енциклопедичністю та фундаментальністю. Його перу належить близько двох тисяч праць з історії, соціології, літератури, етнографії, фольклору.
9 листопада 2023 року студенти 2 курсу спеціальності “Маркетинг” з куратором Мар’яною Матвеєвою в межах курсу “Національне виховання” відвідали Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові, який розташований у будинку, де майже 12 років прожила сім’я Грушевських.
На екскурсії студенти змогли розширити свої знання про голову Центральної Ради незалежної Української Народної Республіки, першого президента України. Простір музею та експонати допомогли ознайомитися з періодом проживання Михайла Грушевського в Галичині, вникнути у тонкощі двадцятирічного викладання історії України у Львівському університеті, глибше пізнати його активну просвітницьку діяльність.

 

фото 2

Книга Михайла Грушевського “На порозі нової України” розпочинається словами: “під час бомбардування Києва большевики запальними снарядами розстріляли дім, де я жив. Перше, що я вважаю пережитим і віджитим, таким, «що згоріло в моїм кабінеті», се наша орієнтація на Московщину, на Росію, накидувана нам довго і уперто силоміць”. Вирісши у російськомовному середовищі, Михайло Грушевський перейшов на українську мову. Він уперше закликав українців на ментальному рівні викорінювати в собі малороса. Грушевському вдалося історичними, науковими і навіть лінгвістичними методами довести, що спочатку були українці як народ, який мав свою мову, відмінні етнічні риси, культуру. А вже значно пізніше з’явилося спочатку Московське царство, а потім і Російська імперія.
Для студентства важливе розуміння історичних аналогій, бо й через сто років питання мови, усвідомлення себе нацією, боротьба за свободу залишаються найгострішими питаннями. Важливе значення для сучасності має ідея суверенності українського народу та права самому порядкувати на власній землі, яку всебічно обґрунтував Михайло Грушевський.
фото 3

Допис підготувала Мар’яна Матвеєва, доцент

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru