Друк
joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

27 січня 2022 року минає 70 років від дня народження Зеновія Євгеновича Щербатого – відомого вченого в галузі селекції і розведення тварин, доктора сільськогосподарських наук, професора, заслуженого працівника сільського господарства України, педагога, багаторічного декана біолого-технологічного факультету, завідувача кафедри генетики і розведення тварин.

Щербатий Зеновій Євгенович народився в селі Лапаївка Кам’янко-Бузького району на Львівщині.

Після закінчення (з відзнакою) зоотехнічного факультету Львівського зооветеринарного інституту, працював асистентом, доцентом та завідувачем кафедри генетики і розведення тварин. Навчався в заочній аспірантурі при Харківському НДІ тваринництва Лісостепу і Полісся під керівництвом академіка Ейснера Ф.Ф. та у 1982 році захистив кандидатську дисертацію на тему: “Порівняльна характеристика різних типів чорно-рябої худоби і розробка заходів по її використанню в умовах західних областей України”.

У 2002 році захистив докторську дисертацію на тему: «Методи консолідації західного внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи при використанні різних генетичних груп чорно-рябої худоби» (науковий консультант – академік Зубець М.В.). У 2004 році йому присвоєно вчене звання професора.

Невтомні роки роботи як науковця були сповнені невичерпним ентузіазмом, свідченням якого стала поява 210 наукових праць, 50 методичних рекомендацій, восьми довідників, однієї монографії, дев’яти патентів на винахід. Також підготував чотирьох кандидатів сільськогосподарських наук: Кропивку Ю.Г., Осташевського В.І., Боднара П.В. і Оріхівського Т.В.

З 1990 р. працював заступником декана, а з 1998 по 2016 роки – деканом біолого-технологічного (зооінженерного) факультету.

Мудре керівництво кафедрою (2004-2017 рр.), розробка актуальних навчальних планів і комплексного методичного забезпечення, наукове керівництво студентами і творчий підхід, заклали міцний фундамент розвитку кафедри.

Помер З.Є. Щербатий 5 липня 2017 року, похований на цвинтарі с. Лапаївка.

Життя Зеновія Євгеновича – це яскравий приклад для наслідування. Людина-професіонал, завдяки своїй сумлінній педагогічній та науковій праці, запалювала у душах численних молодих поколінь незгасаючий вогник жаги до знань.

Завжди відвертий, щирий, ввічливий і доброзичливий, користувався заслуженим авторитетом і повагою. Вимогливий до себе, співробітників і студентів – таким він залишився у пам’яті тих, кого він навчав, з ким працював і спілкувався.

Уся університетська спільнота, якій пощастило особисто бути знайомою з Зеновієм Євгеновичем, відзначала й поважала не лише його професіоналізм та ерудованість, але й високі морально-етичні якості.

Вічна пам’ять про мудрого вченого, керівника навіки житиме у наших серцях.

З почуттям глибокої поваги колектив кафедри генетики і розведення тварин

 

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru