Друк
joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

image1

В усіх науках і мистецтвах
плодом є вірна практика
Григорій Сковорода

 26–28 квітня 2023 року студенти 3 курсу ФВМ проходили навчальну практику у Львівській регіональній державній лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Знаючи про широкий спектр досліджень, які проводяться в акредитованій лабораторії, наявності сучасного обладнання, хотілося почути, побачити і по можливості навіть спробувати зробити щось своїми руками.

За сприяння директора лабораторії КОМАРА Володимира Володимировича студенти відвідали декілька відділів, зокрема вірусологічний, бактеріологічний та імунологічний. Працівники відділів, серед яких є багато випускників нашого університету, із задоволенням ділилися власним досвідом і вмінням, а також розпитували молоде підростаюче покоління про їхнє бачення себе в майбутній професії.

image3

У вірусологічному відділі завідувач ЯХИМЕЦЬ Соломія Михайлівна розповіла про суворе дотримання правил біобезпеки, показала приміщення для проведення серологічних досліджень, зокрема постановки РГГА для діагностики грипу птиці й ньюкаслської хвороби та оцінки напруженості імунітету, а також ІФА для діагностики різних вірусних захворювань свиней, великої рогатої худоби, овець, м’ясоїдних і птиці. Студенти побачили бокс, де працюють із матеріалом із підозрою на сказ, і розглянули в люмінесцентному мікроскопі препарати з гранулярним світінням антигену ліссавірусу сказу. У вірусологічному відділі є приміщення для проведення ПЛР, де здійснюють детекцію вірусних геномів у досліджуваному біоматеріалі, зокрема збудників класичної та африканської чуми свиней, респіраторно-репродуктивного синдрому свиней, грипу птиці та ньюкаслської хвороби.

image6

Завідувач бактеріологічного відділу ЛЕВЧЕНКО Оксана Іванівна продемонструвала живильні середовища для виділення патогенних мікроорганізмів, розповіла про алгоритм проведення діагностичних досліджень біоматеріалу на бактеріальні інфекції тварин, зокрема на лістеріоз, лептоспіроз, пастерельоз, сальмонельоз, ешерихіоз, аеромоноз риб, американський та європейський гнилець бджіл.

image10

Багато уваги студентам приділила завідувач імунологічного відділу БУРИЛО Зоряна Василівна. Вона розповіла і показала на практиці, як досліджуються сироватки крові на лейкоз великої рогатої худоби та інфекційну анемію коней у РІД та на бруцельоз у Роз-Бенгал-пробі. Студенти мали можливість самостійно попрацювати з цими реакціями і відчути навички працівника лабораторії. Крім того, студенти побачили результати ІФА при дослідженні на лейкоз великої рогатої худоби та результати РЗК – при дослідженні на лістеріоз.

image15

Викладачі кафедри мікробіології та вірусології і студенти щиро вдячні керівництву та працівникам лабораторії за надану можливість проходження навчальної практики і незабутні враження від побаченого. Можливо, в недалекому майбутньому хтось із теперішніх студентів поповнить лави працівників лабораторії і зарекомендують себе добрими фахівцями.

Завідувач кафедри мікробіології та вірусології доцент КАЛІНІНА О. С.,

доценти ЯРЕМКО О. В., КУЛЯБА О. В.

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru