У сучасних умовах розвитку харчової промисловості особливого значення набуває тісна взаємодія освіти з бізнесом, що дозволяє майбутнім фахівцям отримувати актуальні знання та практичні навички безпосередньо від представників провідних компаній галузі. Саме тому наш університет активно розвиває партнерські відносини з підприємствами, організовуючи для студентів тематичні онлайн-вебінари, семінари, тренінги та інші формати навчання в умовах реального виробництва. Одним із таких корисних заходів став онлайн-вебінар «Система управління якістю», що відбувся 20 листопада 2025 року за сприяння відділу працевлаштування та співпраці з бізнесом для студентів і викладачів спеціальності «Харчові технології» від фахівця-практика з FOZZY Group.

Тематика заходу безпосередньо стосувалася актуальних аспектів управління якістю в харчовій промисловості, зокрема у виробництві м'яса та м'ясних продуктів. Захід проводила Ольга Мручковська, керівниця відділу контролю якості виробництв компанії FOZZY Group, одного з лідерів українського ринку роздрібної торгівлі та виробництва харчових продуктів.

З вітальним словом до учасників звернулася гарант освітньої програми «Технології зберігання, консервування та переробки м’яса» Уляна Драчук, наголосивши на важливості практичної підготовки студентів та безпосереднього контакту з провідними фахівцями галузі, це дозволяють студентам глибше зрозуміти реалії сучасної харчової промисловості та надати віс необхідні знання для успішної кар'єри.
Однією з основних тем вебінару стала реалізація міжнародних стандартів якості у виробництві. Ольга Мручковська детально розповіла про виклики, з якими стикається компанія при впровадженні таких стандартів, а також поділилася досвідом контролю якості на різних етапах виробничого процесу.

Великий інтерес серед студентів викликали питання, пов’язані з оптимізацією виробничих процесів. Зокрема, на запитання від студента, чи є у «Сільпо» власні розробки в цій сфері Ольга Мручковська зазначила, що компанія постійно працює над удосконаленням технологій та оптимізацією процесів, щоб забезпечити високу якість та ефективність на всіх етапах виробництва.

Також було обговорено важливе питання про те, як саме компанії вдається дотримуватися міжнародних стандартів якості. Ольга розповіла про різноманітні методи моніторингу, включаючи регулярні перевірки, внутрішні аудити та тісну співпрацю з постачальниками та партнерами. Важливою темою стала й можливість впливу застосування міжнародних стандартів на собівартість продукції, про що доповідач зазначила, що хоча це дійсно може впливати на вартість виробництва, але в кінцевому підсумку це забезпечує високу якість продукту та задоволення вимог споживачів.
Ми вдячні нашим партнерам за підтримку та співпрацю, а студентам – за активну участь і зацікавленість у розвитку власних професійних компетенцій!
Допис підготував Богдан Галух,
доцент кафедри технології мʼяса, мʼясних та олійно-жирових виробів.