EN   UA

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

b2

Сьогодні наша бібліотека отримала у подарунок книгу “Казимир Панек. Життя, діяльність і наукові досягнення” авторства лікаря ветеринарної медицини Яцека Юдека. Герой презентованої книги, Казімєж Панек, лікар ветеринарної медицини, патріот своє землі і науковець, ректор і директор, політик. У 1919 році Казимир Панек був ректором Ветеринарної академії у Львові, тому львівський період його життя нам добре відомий.

Фото бібліотека

З 1900 року обіймав посаду асистента кафедри гігієни у професора Станіслава Бондзінського. А у період 1903–1906 років Казимир Панек навчався у Цісарсько-королівській ветеринарній академії у Львові. З 1905 року, ще будучи студентом, читав лекції з фізіології та вів практичні заняття з медичної хімії та гістології, організував кафедру фізіології. Уже у 1905 році габілітувався з гігієни у Львівській політехніці. А у 1906 році отримав диплом лікаря ветеринарної медицини, титулований надзвичайним професором, офіційно прийняв керівництво кафедрою фізіології, яку очолював до 1920 року. Казимир Панек був активним членом Гігієнічного товариства у Львові. Головний редактор журналу “Przegląd Higieniczny” (1906–1914 років). Під час Першої світової війни працював завідувачем епідеміологічного відділу та лабораторії.

Львівський період у житті Казимира Панека наповнений активністю і поза роботою. Він був членом гімнастичного товариства «Сокіл», організував у Львові групу скелелазів Бацувка, належав до Татранського товариства, співзасновник першого польського лижного клубу та Карпатського лижного товариства. Головний командир скаутів у Львові (1914–1918 роках). Його справжньою пристрастю були гори, він займався альпінізмом і лижами. У 1920 році професор Панек покинув Львів та зайняв посаду керівника Науково-сільськогосподарського інституту в Бидгощі, де організував кафедру зоогігієни. Про все це та інші періоди життя професора Казимира Панека ми можемо дізнатися з книги Яцека Юдека. Приємною перевагою видання є те, що воно багато ілюстроване фотографіями та сканами документів. Для зручності та максимальної доступності автор передав для розміщення на сторінці університету PDF-версію оригіналу. Радимо прочитати, щоб дізнатися про долю цієї видатної, але сьогодні забутої людини.

Іван Парубчак, Алла Винярська

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru