EN   UA

LOGO fhtb

ФАКУЛЬТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ

 

Деканеса, доцентка, кандидатка ветеринарних наук  Коваль Галина Михайлівна 
Заступниці деканеси:
доцентка, кандидатка технічних наук Білик Оксана Ярославівна
доцентка, кандидатка технічних наук Мусій Любов Ярославівна
доцентка, кандидатка технічних наук Максисько Оксана Романівна

fb      іnstagram       e mail       (032) 239-26-49

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

1

24 квітня 2025 року професор університету Маунт Сент Вінсент (м. Галіфакс, Нова Шотландія, Канада), завідувач кафедри нутриціології Богдан Луговий прочитав гостьову лекцію на тему «Харчові продукти і глікемія: роль молочних продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня ОПП «Харчові технології» та другого (магістерського) рівня ОПП «Технології зберігання, консервування та переробки молока) з обов’язкових компонент «Основи фізіології та гігієни харчування», «Теоретичні основи харчових виробництв» та «Технологія молочних продуктів функціонального призначення». Професор Луговий звернув увагу на те, що у світі гостро стоїть проблема метаболічного синдрому і тісно пов’язаного з ним цукрового діабету другого типу. Тому для профілактики цього захворювання, а також для людей, які з ним зіткнулися, важливо вживати продукти із низьким глікемічним індексом, і саме молочні продукти до них належать. Але важливішим є те, що молоко і молочні продукти мають високий інсулінонемічний індекс, свідченням чого є підвищення рівня інсуліну в крові після їх споживання. Професор Луговий детально зупинився на механізмі такої дії, який пов’язаний із впливом пептидів, що походять із сироваткових білків молока. У своїй лекції професор Богдан Луговий також представив результати власних клінічних досліджень, які підтверджують цю гіпотезу.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Лекція викликала велике зацікавлення як у здобувачів, так і викладачів кафедр технології молока і молочних продуктів, а також технології м’яса, м’ясних та олійно-жирових виробів, про що свідчили запитання і дискусія.

Висловлюємо велику вдячність професору Луговому за блискучу лекцію, а також нашим колегам з кафедри харчової хімії і біотехнології Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

Допис підготувала Орися ЦІСАРИК, професор, завідувач кафедри технології молока і молочних продуктів

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru