EN   UA

BTF thumb

ФАКУЛЬТЕТ БІОЛОГО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ 

Декан, доцент, кандидат сільськогосподарських наук  Бойко Андрій Олександрович

Заступники декана:
доцент, кандидат ветеринарних наук Крушельницька Олена Всеволодівна
доцент, кандидат сільськогосподарських наук Барило Богдан Степанович

 

fb      іnstagram     telegramm   youtube    e mail

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

У генетиці, розведенні та селекції тварин поряд із їх оцінкою за походженням, важливим аспектом є якість одержаних нащадків. Особливої уваги при цьому надають якості плідників. Спаровуючи найкращих із найкращими, господарство створює елітних тварин у наступних поколіннях. Працювати за таким алгоритмом, незалежно від розміру стада, означає – отримувати стабільні результати продуктивності і здорове поголів’я.

На завершальному етапі викладання дисципліни «Генетика з біометрією» здобувачам першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» за ініціативи та сприяння декана біолого-технологічного факультету Андрія Бойка була прочитана гостьова лекція старшим трансгенним технологом Департаменту генетики Кембріджського університету (Великобританія), доктором сільськогосподарських наук Аллою Всеволодівною Мадіч на тему: «Кріоконсервація гамет. Банк сперми».
Під час лекції наголошено, що створення організмів із заздалегідь визначеними спадковими ознаками є неможливе лише за знаннями законів генетики, але й вимагає обов'язкової оцінки плідників та одержання і зберігання від них якісного біологічного матеріалу. В лабораторіях Кембріджу за допомогою найновішого обладнання вдається не лише якісно оцінити та зберегти (кріоконсервувати) сперму бугаїв-плідників, але і відсортувати її на носіїв X і Y статевої хромосоми, що дозволяє одержувати нащадків бажаної статі. Використання сортованої сперми бугаїв дозволяє підвищувати запліднюваність маток, зменшуючи при цьому відсоток народження молодняка з аномаліями розвитку.
Досвід вчених Великобританії, представлений Аллою Всеволодівною розширює горизонти нашого розуміння у напрямку оцінки та збереження найкращого генетичного потенціалу різних порід та видів тварин, дає змогу почути про перспективні наукові дослідження в світі.


Дякуємо Аллі Всеволодівні за знання, якими вона поділилися! До наступних зустрічей!
Андрій Олександрович Бойко, декан БТФ,
Юрій Григорович Кропивка, доцент кафедри генетики і розведення тварин

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru