EN   UA

КАФЕДРА ЕКОЛОГІЇ

1

 

Завідувач кафедри, професор, доктор сільськогосподарських наук Параняк Роман Петрович

e-mail: ecology@lvet.edu.ua
 

тел. (032) 239-26-52

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

З метою оцінки якості атмосферного повітря в Україні функціонує система державного моніторингу. Проте, не завжди громадяни мають можливість отримати інформацію про якість повітря на певній території і в конкретний час. Інформація про рівень забруднення повітря має бути доступною та оперативною.

Найважливішим джерелом попередження про забруднення атмосферного повітря є громадський моніторинг, станції якого дають можливість отримувати інформацію про концентрації різних забруднювачів 24/7 та публікують дані в Інтернеті. Мережа громадського моніторингу забруднення повітря в Україні почала розвиватися три роки тому. У 2018 році в Україні було встановлено дві такі станції. Сьогодні лише у Львові встановлено 72 станції громадського моніторингу атмосферного повітря. Ці розумні пристрої використовують різні типи датчиків з можливістю вимірювання до 19 забруднюючих речовин та попереджають громадськість про їх шкідливу концентрацію.
Станції моніторингу встановлено мешканцями міста, незалежними проєктами, організаціями та органами місцевого самоврядування. За сприяння декана факультету громадського розвитку та здоров’я Руслана Пеленя та підтримки ректора Університету Володимира Стибеля долучився до ведення громадського моніторингу атмосферного повітря і Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. Встановлена в університеті станція моніторингу дає змогу отримувати дані про вміст основних забруднюючих речовин в атмосферному повітрі: дві фракції дрібнодисперсного пилу Р2,5 та Р10, NO2, NH3, CO, CH2O та метеорологічні показники (температура, вологість і атмосферний тиск).

Переглянути дані цих показників можна на платформах соціального екологічного проєкту EcoCity за посиланням https://eco-city.org.ua, єдиного в Україні екологічного чат-бота SaveEcoBot https://www.saveecobot.com/maps та світовій WAQI (World Air Quality Index) https://waqi.info/uk/. На останній, до речі, показано якість повітря в реальному часі для більш ніж 10 тисяч станцій та користуються нею понад 320 мільйонів людей по всьому світі.

Богдана Калин,
доцентка кафедри екології

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru