EN   UA

 

logo

 

КАФЕДРА ГЕНЕТИКИ І РОЗВЕДЕННЯ ТВАРИН

 

 

Музика Леся Іванівна, завідувач кафедри генетики і розведення тварин, доцент, кандидат біологічних наук

 

 

 

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

MyCollages 22

16 листопада 2023 року здобувачі вищої освіти 2 курсу біолого-технологічного факультету освітньої програми “Зоофізіотерапія” спеціальності 204 “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва” Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького в межах вивчення дисципліни “Породи та селекція котів” разом із доцентом кафедри генетики і розведення тварин Петром Боднаром відвідали притулок для котів у Львові, що належить благодійній організації “Благодійний фонд “Бастет Плюс”, засновницею якої є Анна Багаєва.

Студенти ознайомилися з особливостями утримання, годівлею, доглядом та породами котів, які тимчасово перебувають у благодійній організації та з нетерпінням чекають потрапити в домівку до нових господарів. Доглядає за домашніми улюбленцями пані Анна, віддаючи не тільки свій час, але й любов до цих милих і пухнастих тваринок. Власниця ділиться вражаючими історіями порятунку котів та своїми зусиллями у створенні унікального притулку для тварин. Її велика дбайливість і любов до безпритульних котів стали джерелом надії для багатьох тварин та прикладом для суспільства.

MyCollages 21

Початок історії порятунку домашніх тварин пов’язаний з ідеєю орендувати приміщення для тимчасового утримання котів, евакуйованих із зон бойових дій. Однак знайти відповідне місце виявилося вкрай важким завданням через непорозуміння та відмову власників приміщень. Пані Анна не здалася і, навпаки, вирішила працювати над регулюванням проблеми безпритульних тварин в Україні, зокрема у Львові. Зміна законодавства та проблеми із вивозом тварин за кордон вимагали нового підходу до роботи. Так виникла ідея створення благодійної організації “Благодійний фонд «Бастет Плюс»”. Метою фонду було просвітити суспільство про екологічну кризу через безконтрольне розмноження котів та неправильне ставлення до їхнього догляду. Пані Анна висвітлює проблему масового отруєння котів як неефективне вирішення проблеми та наголошує на необхідності створення безпечного середовища для тварин у місті.

Ще однією важливою частиною місії фонду є освіта молодого покоління. Керівник фонду, Анна Багаєва, проводить ознайомчі заняття для учнів шкіл Львова, навчаючи правильному догляду за котами, доносячи інформацію про важливість їхньої стерилізації та вакцинації. Більшість людей, що утримують котів, обмежується знаннями щодо їх годівлі та приміщенням для утримання. Проте важливо знати, як правильно доглядати за котами, їхні фізіологічні та поведінкові особливості, що дає можливість вчасно корегувати і запобігати різним захворюванням та стресам. Деякі господарі котів уважають, що коти не потребують вакцинування та стерилізації, оскільки він живе в них вдома.

У притулку БО “БФ «Бастет Плюс»” на цей час перебуває понад 20 врятованих котів, які очікують на свої нові сім’ї. Серед них є як безпородні, так і породисті коти (турецька ангора, британська висловуха та ін.). Тварини живуть у спеціально розроблених боксах, які виготовив чоловік пані Анни для забезпечення комфорту та безпеки тварин. Усі котики стерилізовані, вакциновані, поліковані і пройшли карантин. У приміщенні, де утримуються коти, двічі на день проводиться прибирання, в т. ч. вологе з дезінфікуючими розчинами, що дає можливість забезпечити не тільки санітарно-гігієнічні умови утримання, але й практично не відчувати сторонніх запахів тварин.

Серед підопічних притулку, що особливо відзначили наші здобувачі освітньої програми “Зоофізіотерапія”, – це котик Міккі, з паралічем задніх кінцівок, якому, завдяки допомозі та терпінню, вдалося повернутися до активного та щасливого життя. Його історія починається в кінці жовтня минулого року. В засобах масової інформації було оголошення про допомогу коту, який чомусь різко перестав ходити на задні лапи, і відгриз собі лапу (задню кінцівку). При обстеженні у ветеринарній лікарні поставили діагноз: параліч задніх кінцівок, сильну анемію, блошиний дерматит, кіт майже повністю був лисий. З’ясувалося, що насправді лапку він не відгриз, вона відгнила. Людина, яка намагалася його врятувати, сказала, що він лежав максимум 2–3 тижні, але за цей час кістка не може зігнити. Причиною такого стану було те, що його тримали в поганих умовах й антисанітарії. У лікарні пропонували усипити кота, щоб його не мучити, і не мучитися тим, хто за ним доглядає. Але його спробували лікувати, і Мікусик показав дуже хорошу динаміку та почав швидко одужувати. Після 4 місяців на стаціонарі його привезли вже сюди, в це приміщення Фонду, де для нього був спеціально розроблений вольєр. Незважаючи на те, що кіт паралізований на задні кінцівки, він дуже активний, мобільний, рухливий, а тому часто вибирався з вольєра.

У благодійному фонді “Бастет Плюс” перебувають також сліпі котики, врятовані з вулиць та зон бойових дій, які шукають своїх нових господарів і хотіли б назавжди переселитися до їхніх сімей.

БО “БФ «Бастет Плюс»” не просто надає притулок та рятує тварин від безпритульності, але й активно веде просвітницьку роботу, формуючи свідоме ставлення суспільства до проблем, пов’язаних із тваринами. Пані Анна продовжує свою неймовірну роботу, присвячуючи своє життя допомозі та захисту котів.

Щоб привернути увагу сучасного суспільства до проблем домашніх котів, панні Анна розробила листівку-брошуру щодо відповідального ставлення до котів. У ній зазначено, що неприпустимо знущатися над тваринами, викидати на вулицю та розводити без належних документів. Безвідповідальне ставлення до розмноження тварин призводить до екологічної катастрофи. Стерилізація домашніх тварин – це єдиний гуманний спосіб до зменшення популяції безпритульних тварин у місті. У листівці вказано, що стерилізація та кастрація зберігає здоров’я собаки чи кішки, знижується ризик гормонозалежних злоякісних пухлин. Наведено також адміністративну і кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, що передбачено відповідними статтями України за певну діяльність чи бездіяльність стосовно домашніх тварин, спрямоване на їх благополуччя.

1

2 4

Врятовані коти потребують допомоги небайдужих людей. Адже кожного дня їм потрібна їжа, окремим лікування, не кажучи вже про оренду за приміщення, в якому вони перебувають. Реквізити для допомоги подані нижче.

БО БФ БАСТЕТ ПЛЮС

ЄДРПОУ 45029784

АТ КБ “ПРИВАТБАНК”

карта ключ

4246001004251678

UA98 305299 00000 26008031021484

+380678040371

e-mail/PayPal: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

https://www.facebook.com/bastetplus.lviv

Допис підготував Петро Боднар, доцент кафедри генетики і розведення тварин

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru