EN   UA

logo

КАФЕДРА ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ ТА АКВАКУЛЬТУРИ

  Завідувач кафедри, доктор сільськогосподарських наук,
  професор Лобойко Юрій Васильович

 

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

Акваріальний фонд КАФЕДРИ ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ ТА АКВАКУЛЬТУРИ поповнився екзотичним екземпляром - Аксолотлем. Аксолотль — неотенічна личинка амбістоми роду амбістом. Природний ареал проживання – озера Мексики, Південна Америка.Аксолотль є об'єктом лабораторних досліджень завдяки здатності до розвиненої регенерації. Цей вид має зокрема унікальні особливості відновлювати втрачені кінцівки, хвіст, пошкоджені внутрішні органи і, навіть, частини головного мозку, тому ця тварина є цікавою з точки зору вивчення процесів репаративної регенерації. Плюрипотентні клітини, що, як і ембріональні стовбурові клітини людини, мають природну здатність до морфогенезу (перетворення) у будь-яку клітину організму, при необхідності замінюють втрачені клітини тканини.

Аксолотлі захищені Конвенцією про міжнародну торгівлю видами, що перебувають під загрозою зникнення.
Варто відмітити, що цей вид не оминула увагою навіть світова література. В деяких творах американського письменника-фантаста Френка Герберта згадується технологія клонування за допомогою «аксолотлевих чанів», аргентинський письменник Хуліо Кортасар написав оповідання «Аксолотль».
Також відомий експеримент Шарля Війстона, в якому самці тритона були пересаджені яєчники аксолотля, що прижилися й почали функціонувати. Її яйцеклітини були запліднені сперматозоїдами аксолотля, внаслідок чого на світ з'явилися аксолотлі. Обернені операції — від тритона до аксолотля та від голчастого тритона до звичайного — результатів не давали.


Євгенія Барило

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru