EN   UA

КАФЕДРА РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

 

     Завідувач кафедри кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент Івасик Наталія Орестівна

e mail kafreablvet@gmail.com

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

1

15 листопада 2023 року до Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом на кафедрі фармації та біології ЛНУВМБ імені С. З. Ґжицького проведено круглий стіл на тему “Цукровий діабет: соціальні та медичні проблеми”, який організували викладачі біологічної хімії кандидат хімічних наук Надія Гринчишин і кандидат біологічних наук Ольга Демків разом зі студентами, котрі навчаються за спеціальностями 226 “Фармація, промислова фармація” і 227 “Терапія та реабілітологія”.

Уперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом (World Diabetes Day) відзначили Міжнародна діабетична федерація (IDF) і Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі. Відтоді під егідою ООН щорічно відбуваються заходи з нагоди цього дня. Ця дата обрана на знак визнання заслуг Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року. Разом із Чарльзом Бестом 101 рік тому вони відкрили інсулін, за що були удостоєні Нобелівської премії в 1923 році.
З огляду на те, що цукровий діабет, за резолюцією ООН, визнано найбільш загрозливою хворобою у світі, актуальними питаннями круглого столу були історичні аспекти діабетології в Україні та світі, особливості цукрового діабету та його ускладнень у дорослих, причини виникнення та фактори ризику гестаційного діабету у вагітних, ранньої діагностики цукрового діабету, значення лікувальної фізкультури та фізичних навантажень для профілактики та лікування цукрового діабету, а також клініко-фармакологічні аспекти фармакотерапії цього захворювання. Цим важливим темам були присвячені студентські презентації, в яких вони представили своє бачення соціальних та медичних проблем, пов’язаних із цукровим діабетом. В обговоренні взяли участь студенти та викладачі кафедри. На завершення, викладач Ольга Демків продемонструвала студентам, як правильно користуватися глюкометром. У підсумку було наведено приклади відомих людей, які хворіють на цю недугу, але, дотримуючись дієти, фізичних навантажень і самоконтролю, ведуть активний спосіб життя і залишають вагомий слід у науці, мистецтві, спорті.

1

1

1

Допис підготувала Надія Гринчишин, доцент кафедри фармації та біології

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru