Гостьова лекція
- Деталі
-
Опубліковано: 27 березня 2024
-
Перегляди: 390
19 березня 2024 року здобувачі вищої освіти спеціальностей 211 “Ветеринарна медицина”, 212 “Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза”, а також співробітники Університету мали можливість послухати дві гостьові лекції, які прочитав доктор ветеринарних наук, професор Іван Яценко.
Іван Яценко – професор кафедри нормальної та патологічної морфології Державного біотехнологічного університету (м. Харків) є атестованим судово-ветеринарним експертом з багаторічним досвідом роботи провідного наукового співробітника Національного наукового центру “Інститут судових експертиз ім. Заслуженого професора М. С. Бокаріуса”, який розташований у м. Харкові.
Варто зауважити, що професор Іван Яценко розробив та обґрунтував теоретико-гносеологічну конструкцію ступеня тяжкості шкоди, заподіяної здоров’ю тварини, та виокремив три ступені тяжкості шкоди (тяжкий, середній та легкий), описав критерії, за якими їх треба визначати у тварин.
Незважаючи на реалії сьогодення, професор Іван Яценко відгукнувся на запрошення і погодився прочитати лекції з тематики судово-ветеринарної експертизи, яка на сьогоднішній день набуває все більшої актуальності у ветеринарній практиці.
На лекції були присутні студенти 4, 5, 6 курсів факультету ветеринарної медицини, факультету громадського розвитку та здоров’я (спеціальність “Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза”).
Перша лекція на тему “Судово-ветеринарне визначення ступеня тяжкості шкоди, заподіяної здоров’ю тварини. Визначення каліцтва тварин” була присвячена питанням стосовно проведення судово-ветеринарної експертизи як живих, так і загиблих тварин, зокрема визначення критерію тілесних ушкоджень, заподіяних здоров’ю тварини; алгоритм судово-ветеринарної експертизи з визначення ступеня тяжкості, шкоди; наслідки заподіяної шкоди; причини, за яких визначення ступеню тяжкості ушкоджень неможливе; правила і послідовність складання висновку експерта. Лектор наводив численні випадки з особистої практики судово-ветеринарного експерта.
У другій лекції на тему “Можливості судової експертизи у кримінальних провадженнях стосовно виробництва та реалізації харчових продуктів, що не відповідають вимогам нормативних документів” розглянуто питання судової експертизи харчових продуктів, причини, за яких її можуть призначити, правила її проведення; зазначено алгоритм судової експертизи харчових продуктів, проведення різних видів лабораторних досліджень при виявленні фальсифікації, порушенні нормативних документів у процесі виготовлення продуктів харчування тваринного походження, аналіз нормативної документації і написання експертних висновків.
Алгоритм визначення ступеня тяжкості шкоди, заподіяної здоров’ю тварини, який представив професор Іван Яценко, викликав у студентів зацікавлення, жвавий інтерес та безліч запитань. Після викладеного лекційного матеріалу професор Іван Яценко відповів на численні запитання від студентів та співробітників Університету.
Наступного дня дискусія продовжилася на кафедрі нормальної та патологічної морфології і судової ветеринарії, де співробітники кафедри мали можливість обговорити практичні питання з проведення судово-ветеринарної експертизи, поділитися досвідом щодо підходів та методів дослідження за різних видів об’єктів судово-ветеринарних експертиз. Обговорили вимоги до написання та оформлення висновку експерта. Окрім цього, професор Іван Яценко ознайомив із правилами та самою процедурою проходження атестації судово-ветеринарного експерта.
Захід завершився словами вдячності усім присутнім за активну участь.
Особлива вдячність організаторам гостьової лекції: виконувачу обов’язків ректора, професору Іванові Парубчаку, колективу кафедри нормальної та патологічної морфології і судової ветеринарії, завідувачеві кафедри ветеринарно-санітарного інспектування, професору Маріану Сімонову, доцентові цієї ж кафедри Володимиру Бінькевичу.
Дякуємо гостям з інших кафедр: хірургії, епізоотології, права.
Допис підготували: Микола ЖИЛА, професор
Галина КОЦЮМБАС, професор
Вікторія Чулюк, студентка ФВМ
Дарія Яцко, студентка ФВМ